НАГОРЕ
Централна Баня Банкя - Сграда на годината

Централната минерална баня в Банкя с две престижни награди в конкурса „Сграда на годината“

С наградата на публиката и със специалната награда в категорията „Социална инфраструктура – здравеопазване“ отличиха Централната минерална баня „Банкя“.

На тържествената церемония на Националния конкурс „Сграда на годината“, сред огромна конкуренция от близо сто архитектурни проекта, знаковата за Банкя и София „Царска баня“ получи освен специалната награда в своята категория, и най-важното за общинската администрация и за целия конкурс отличие – това на публиката.

„Тази сграда я възстановихме в името на Банкя и банчаните. Тя е нашата емблема, нашата гордост и е символ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на Банкя като курорт и място за балнеолечение. Затова наградите са за жителите на Банкя!“ – с тези думи след церемонията кметът на града Рангел Марков обобщава вълнението от голямото признание, което е удовлетворяващо не само за него и екипа му, но и за всички архитекти и строители, които работиха проектът по реставрацията и консервацията да бъде изпълнен по най-добрия начин.

Припомняме, че през октомври тази година, само няколко дни след отварянето си, Минерална баня „Банкя“ получи и Голямата награда в конкурса „Български архитектурни награди 2022“.

Церемонията „Сграда на годината“ се състоя на, 15 декември, в София Ивент Център. Селекцията на лауреатите е дело на международно жури от архитекти. На награждаването, освен кметът на град Банкя, присъстваха проектантът арх. Чавдар Георгиев и собственикът на строителната фирма „Стреза“ ЕООД Янко Шумков.

a
Get In Touch With Us Today

Welcome to Sagen, a modern platform perfect for showcasing your properties.

+585 889 996 96 sageninfo@gmail.com 184 Main Collins Street Victoria
fb tw in
bg_BGBG